fbpx
Blog

Heb jij zicht op alle apparaten die binnen jouw bedrijf in gebruik zijn?

Jasper van Riessen op 9 aug 2021
Heb jij zicht op alle apparaten die binnen jouw bedrijf in gebruik zijn?

Zonder dat je het doorhebt, bevinden zich wellicht meer apparaten op jouw bedrijfsnetwerk dan je zou denken. Hoe hou je toch grip en controle op je omgeving?

Scheiding tussen werk en privé minder duidelijk

Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft thuiswerken een ongekende vlucht genomen. Daarmee is de scheiding tussen werk en privé een stuk minder duidelijk geworden. Dat wordt door de helft van de medewerkers als een nadeel ervaren, blijkt uit onderzoek. Maar ook voor werkgevers kan het de nodige nadelen met zich meebrengen. Immers, welke apparaten gebruiken je medewerkers om bijvoorbeeld hun mail te lezen of om virtueel samen te werken met collega’s aan bestanden? Dat is allang niet meer per definitie die zakelijke laptop.

Werken op privélaptop

Volgens het CBS had in 2019 79,2 procent van de huishoudens minstens één laptop en 65,9 procent minstens één tablet. In veel gevallen wordt daar zakelijke mail op uitgelezen. Dat houdt dus in dat zich mogelijk ergens een apparaat met bedrijfsinformatie bevindt, waar jij geen zicht op hebt. En heb je inzichtelijk welke apparaten je mensen nog meer gebruiken om hun werk te doen? De meeste mensen hebben privé ook een laptop of een tablet. Die gebruiken ze niet alleen om hun privémail te checken of even lekker te Netflixen, maar wellicht ook om hun werk op te doen.

Ongemerkt

Natuurlijk kan het de nodige voordelen met zich meebrengen als je medewerkers hun privéapparaten inzetten om hun werk te doen. Zo voelen ze zich vaak heel vertrouwd met hun eigen apparaat, wat ze een stuk productiever maakt. Maar als organisatie wil je natuurlijk wel inzicht in waar jouw bedrijfsinformatie zich allemaal bevindt. Dat geldt niet alleen voor de apparatuur van je medewerkers, maar ook voor de servicemonteur die één keer per jaar de alarminstallaties komt checken of de camerabeveiliging controleert. Je stelt daarmee je netwerk open voor een ander, wat ook weer potentiële gevaren met zich meebrengt. Zo bevinden zich ongemerkt meer apparaten op jouw bedrijfsnetwerk dan je misschien had gedacht.

Grip en controle met het CIS Security Framework

Door te werken met een securityframework, heb je handvatten in handen om je beveiliging op orde te brengen. Wij adviseren het CIS Security Framework, daarmee heb je een goede maatstaf in handen waarmee je kunt bepalen wat je als bedrijf acceptabel vindt en waar voor jou de optimale verhouding tussen performance en beveiliging ligt. Zo hoef je niet direct de – virtuele – deur op slot te draaien, maar heb je wel grip en controle op je omgeving.

Meer weten?

Wij helpen je graag met het CIS Security Framework. Uiteraard bepaal je zelf op welk niveau de maatregelen uitgevoerd worden: Basic, Foundational of Organizational. Het beveiligingsbeleid dat daaruit voortvloeit, kunnen we elk jaar opnieuw toetsen en zo nodig in samenspraak aanscherpen. Zo kun jij je met een gerust hart richten op je corebusiness. Wil je meer informatie over de CIS Security Framework of wil je graag dat het meteen geregeld wordt? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 088 040 8200, mail naar info@masugro.nl, of maak direct een afspraak voor een persoonlijk overleg. We leren je graag kennen.