WiFi voor distributiecentra. Waar moet je op letten?
Iedereen die in een distributiecentrum werkt, weet hoe belangrijk een goed WiFi-signaal is. Niets is zo irritant als rondlopen met een scanner en je bereik is onvoldoende. Toch komt dat heel vaak voor. Stellages en de producten in de stellages blokkeren het WiFi-signaal. Daar is iets aan te doen.
Potten en pannen zorgen voor ruis
Porseleinen borden, koelkasten, metalen pannen. Zomaar een paar voorbeelden van producten die een WiFi-signaal kunnen storen. Als je magazijn daar vol mee staat, zorgt dat voor heel veel ruissignaal. En ruissignaal – noise-level, in WiFi-termen – zorgt voor slechter bereik. De kracht van het WiFi-signaal wordt, net als bij geluid – uitgedrukt in decibel: dB. Ook ruis wordt uitgedrukt in decibel. Een goed WiFi-signaal heeft een minimale sterkte van -67 dB. Maar hoe sterk een WiFi-signaal echt is, wordt bepaald door de signaal-ruisverhouding.
Signaal-ruisverhouding
De signaal-ruisverhouding (SNR) zegt iets over de sterkte van het WiFi-signaal ten opzichte van de ruis in een magazijn. Als een WiFi-signaal -44 dB is, en het ruissignaal is -90 dB, hou je een SNR van +46 dB over. Dat is een goede waarde. Maar bij veel ruis zal dat resultaat een stuk slechter zijn. Wij kunnen hele geavanceerde metingen doen, die laten zien hoe sterk een WiFi-signaal uiteindelijk is. Die metingen moeten bij voorkeur een aantal keer gedaan worden, omdat de spullen in een magazijn niet altijd op een vaste stellingplaats staan. Bovendien wisselt het materiaal zo nu en dan. De ene keer staan er koelkasten in de stelling, een andere keer staan er misschien bankstellen.
WiFi 6 to the rescue?
Natuurlijk zijn er ook in WiFi-land ontwikkelingen gaande. Zo is vorig jaar WiFi 6 live gegaan. Daarmee gaat de absolute topsnelheid omhoog van 3.5 Gbps naar 9.6 Gbps en wordt bekabeling zo goed als overbodig. En hoe hoger de zendfrequentie, des te minder last je hebt van interferentie. Toch zal signaalstoring in distributiecentra altijd een rol blijven spelen. Om met natuurkundige Heike Kamerlingh Onnes te spreken: ‘Meten is weten’. Toch?
Meer weten?
Door onze jarenlange praktijkkennis weten we precies hoe, wanneer en hoe vaak we moeten meten. Wil je meer weten over onze kostenefficiënte, slimme oplossingen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via 088 040 8200 of mail naar info@masugro.nl, we vertellen je er graag meer over.