fbpx
Cloudcomputing: de groene revolutie
Blog

Cloudcomputing: de groene revolutie

Jasper van Riessen op 24 apr 2024

Bij duurzaamheid denk je als ondernemer al snel aan een elektrisch wagenpark, een fietsplan voor je medewerkers of het overstappen op duurzame, gerecyclede of biologisch afbreekbare materialen voor je producten en verpakkingen. Maar heb je ooit stilgestaan bij de milieuvriendelijke impact van cloudcomputing? In deze blog verkent Jasper van Riessen, mede-eigenaar van Masugro, hoe cloudcomputing kan bijdragen aan je duurzame ambities.

De verborgen kosten van traditionele IT-infrastructuur

Heb je ooit nagedacht over de energiekosten die gepaard gaan met het draaiend houden van je eigen IT-apparatuur? Een servertje hier, wat extra opslag daar en vergeet de broodnodige airco niet. Bij elkaar kan dat maar zo oplopen tot een paar duizend euro per apparaat per jaar. Tel uit je winst. En je footprint…

Waarom cloudcomputing als duurzame keuze zien?

Cloudproviders investeren grootschalig in energie-efficiënte datacenters en hernieuwbare energie, waardoor je ook jouw digitale voetafdruk aanzienlijk vermindert. Zo heeft Microsoft ambitieuze duurzaamheidsdoelen gesteld. Tegen 2025 draaien al hun datacenters volledig op hernieuwbare energie. Tegen het jaar 2030 geeft Microsoft meer water terug aan de omgeving dan ze verbruikt en produceert ze geen afval meer in haar directe bedrijfsvoering. Ook Google wil in 2030 emissievrij zijn en haar datacenters laten draaien op hernieuwbare energie. Welke cloudoplossing je ook kiest, overstappen betekent dus niet alleen een slimme zakelijke beslissing, maar ook een stap naar een groenere toekomst.

De schaalbaarheid van cloud-gebaseerde oplossingen

Een van de grootste voordelen van cloudcomputing is de schaalbaarheid. Fysieke servers koop je over het algemeen op de groei, maar de capaciteit van cloudservices kun je eenvoudig aanpassen aan de daadwerkelijke behoeften van je bedrijf. Zo hoef je geen bovenmaatse servers draaiend te houden, waar je maar een fractie van gebruikt. Dat scheelt niet alleen in de energierekening, maar is ook een stuk duurzamer.

Hoe maak je de overstap naar cloudcomputing?

Overweeg je de overstap naar een milieuvriendelijkere IT-infrastructuur, maar zie je beren op de weg? Met het juiste stappenplan kun je deze transitie soepel en zonder hobbels doorlopen. Je leest er alles over in ons stappenplan.

Op naar een toekomstbestendige IT-omgeving

Ben je klaar om de stap naar de cloud te zetten en je bedrijf naar een hoger niveau te tillen, maar kun je wel een beetje hulp gebruiken? Samen creëren we een passende cloudoplossing die niet alleen optimaal functioneert, maar ook veilig en toekomstbestendig is.

Wil je weten hoe een soepele overgang naar de cloud jouw bedrijf kan transformeren? Neem vandaag nog contact met ons op via 088 040 8200, mail naar info@masugro.nl, of maak direct een afspraak voor een persoonlijk overleg. We leren je graag kennen.