fbpx
Blog

Help! Wat kan ik doen tegen ransomware?

Jasper van Riessen op 26 okt 2021
Help! Wat kan ik doen tegen ransomware?

Het zal niemand ontgaan dat het aantal ransomware-aanvallen schrikbarend toeneemt. Het is een trend die niet alleen wereldwijd gaande is, maar ook bij ons in de regio. Toch kun je je hier prima tegen wapenen.

Explosieve stijging ransomware-aanvallen, wereldwijd én lokaal

In de eerste zes maanden van 2021 werden er wereldwijd 304,7 miljoen pogingen tot ransomwareaanvallen gedaan. Dat waren er al meer dan vorig jaar in het hele jaar, zo lezen we in het SonicWall Cyber Threat Report 2021. In totaal is daarmee het aantal ransomware-aanvallen in de eerste helft van dit jaar maar liefst 151 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Ook in onze regio zijn de afgelopen weken weer een aantal bedrijven geraakt door ransomware. Dat zijn zeker niet alleen de grote corporates. Van de mkb-bedrijven is ruim twee derde onvoldoende voorbereid op een cyberaanval en van de kleine bedrijven is maar liefst 82 procent.

Combinatie van bewustwording en preventiemaatregelen

Zo werden een Veenendaalse Zorggroep en een Autogroep uit de regio getroffen. Bij de een zorgde een printer met achterhaalde software voor een lek, bij de ander klikte een medewerker – met de beste bedoelingen – op een foute link in een mail. Een ongeluk zit in een klein – digitaal – hoekje. Toch kun je je ertegen weren.

CIS Security Framework

Met het CIS Security Framework ben je goed gewapend tegen cybercriminelen. Dit framework schrijft een aantal maatregelen voor, verdeeld in drie groepen: Basic, Foundational en Organizational. Het geeft je inzicht in waar de zwakke plekken zitten in jouw bedrijfsnetwerk. Door hiermee aan de slag te gaan, zorg je niet alleen voor het juiste beleid en de inzet van passende preventiemiddelen, je zorgt ook dat het goed zit met de securityawareness onder je medewerkers. Zo zorg je dat jouw organisatie cybercriminelen wel het hoofd kan bieden.

Meer weten?

Wij helpen je graag met het CIS Security Framework. Uiteraard bepaal je zelf op welk niveau de maatregelen uitgevoerd worden: Basic, Foundational of Organizational. Het beveiligingsbeleid dat daaruit voortvloeit, kunnen we elk jaar opnieuw toetsen en zo nodig in samenspraak aanscherpen. Zo kun jij je met een gerust hart richten op je corebusiness. Wil je meer informatie over de CIS Security Framework of wil je graag dat het meteen geregeld wordt? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 088 040 8200, mail naar info@masugro.nl, of maak direct een afspraak voor een persoonlijk overleg. We leren je graag kennen.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de meeste recente ontwikkelingen?