fbpx
Blog

Lek bij Microsoft Exchange? Dit was er aan de hand

Jasper van Riessen op 30 mrt 2021
Lek bij Microsoft Exchange? Dit was er aan de hand

Zeker 1200 Nederlandse bedrijven zijn slachtoffer geworden van een beveiligingslek bij Microsoft. Wat was er aan de hand en hoe is de situatie nu?

Kwetsbaarheden in Microsoft Exchange Server

Begin maart meldde het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) een lek in Microsoft Exchange Server, een platform dat door veel bedrijven wordt gebruikt om e-mail te verzenden en ontvangen. Via de kwetsbaarheden konden de aanvallers in mailaccounts komen en eigen software installeren. Zoals altijd als er een lek blijkt te zijn in een dienst van Microsoft, volgt er snel een update. Zo ook deze keer. Minstens 92 procent van de Exchange-servers is inmiddels gepatcht of beschermd tegen aanvallen die misbruik van deze kwetsbaarheden maken. Toch meldt Trouw dat er mid maart nog zo’n 1.200 Nederlandse bedrijven nog niet zover zijn. Het NCSC vermoedt dat die bedrijven hoogstwaarschijnlijk slachtoffer zijn geworden van hackers.

Securitypatch

Bij die 92 procent die al snel weer beschermd waren, horen uiteraard onze opdrachtgevers. Zodra wij hoorden van de lek, hebben wij bij al onze klanten de aangeboden securitypatch geïnstalleerd en extra door Microsoft aanbevolen scans uitgevoerd, om zo hun werkomgeving weer veilig en toekomstbestendig te maken.

Overstappen naar de cloud?

Dit lek deed zich alleen voor bij bedrijven die een eigen e-mailserver hebben. Bedrijven die al de overstap naar de Microsoft Azure cloud hebben gemaakt, hebben geen last van deze kwetsbaarheden gehad. Dat demonstreert maar weer dat Microsoft Azure aan de hoogste en meest strenge kwaliteitseisen voldoet, en dat het hardnekkige geloof dat de cloud niet veilig is, echt een fabeltje is. Misschien een mooi moment om de overstap te overwegen?

Werken in de cloud met Windows 10 als bureaublad?

Ook veilig werken met – het gevoel van – Windows 10 vanaf elke plek, elk apparaat en op elk gewenst tijdstip, volledig in de Microsoft Azure Cloud? Stap dan nu over naar Windows 10 Enterprise Multi-session. Werken met Windows 10 Enterprise Multi-session biedt een scala aan voordelen op gebied van efficiëntie, veiligheid, performance en onderhoud. En dan ook nog eens met een aantrekkelijk betaalmodel. Meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 088 040 8200 of mail naar info@masugro.nl, we leren je graag kennen.