fbpx
Blog

Risico van simpele wachtwoorden

Jasper van Riessen op 13 nov 2019

Gotcha, de zoekmachine waar je kunt controleren of jouw internetwachtwoorden zijn gelekt, is weer online. Op 30 maart 2018 is er een lijst verschenen met wachtwoorden van miljoenen Nederlanders die gehackt zijn. Zijn jouw wachtwoorden gelekt?

Update 9 april 2018: Inmiddels is de zoekfunctie van Gotcha uitgeschakeld. Op de websites Have I Been Pwned en de Nederlandse politie kunt je ook controleren of jouw wachtwoorden zijn gelekt.

Controleer of jouw wachtwoorden zijn gelekt

  1. Ga naar de zoekmachine Gotcha.
  2. Vul je e-mailadres of domeinnaam in en klik op ‘Search’ (bijvoorbeeld: bedrijfsnaam.nl).
  3. Als je wachtwoord is gelekt, dan worden de eerste paar letters van je e-mailadres (of gebruikersnaam) en de eerste twee letters van je wachtwoord getoond.

Op Have I Been Pwned en bij de Nederlandse politie kun je ook controleren of je wachtwoorden zijn gelekt.

Je wachtwoord is gelekt. En nu?

Volgens D0gberry, de Nederlandse programmeur van de zoekmachine Gotcha, is het grootste probleem dat veel mensen hun wachtwoord niet wijzigen. Vaak worden dezelfde soort wachtwoorden voor meer accounts gebruikt, zodat hackers ook in andere accounts kunnen. Denk hierbij aan je e-mailaccount, LinkedIn, Facebook, Netflix of je account voor online bankieren.

Als je je wachtwoord te zien krijgt in de zoekmachine, dan is het verstandig om de wachtwoorden van alle accounts, waar je dat wachtwoord of een variant daarvan gebruikt, te wijzigen. Heb je hulp nodig? Je kunt ons altijd bellen voor vragen.

Hoe kun je een wachtwoord lek voorkomen?

Het beveiligen van bedrijfsgegevens doe je niet alleen door antivirus software te installeren of door een firewall in je netwerk te plaatsen. Zoals je misschien al aan voelt komen, begint het bij jouzelf, je collega’s en de wachtwoorden die jullie gebruiken. Daarom hebben wij, als het gaat om wachtwoorden, een aantal richtlijnen op een rij gezet.

  1. Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts.
  2. Hoe langer een wachtwoord, hoe sterker hij is.
  3. Gebruik een mix van hoofdletters, kleine letters, cijfers en bijzondere tekens.
  4. Stel geen eenvoudige wachtwoorden in, zoals ‘welkom1!’ of ‘123456’.
  5. Wijzig je wachtwoorden regelmatig (bijvoorbeeld om de twee maanden).
  6. Gebruik geen wachtwoord, maar een wachtzin. Vaak kun je een zin beter onthouden, dan een moeilijk wachtwoord. Voorbeeld: Mijnacc0untszijnsuperveiligmetditsterkewachtw00rd.53
  7. Zorg dat je je wachtwoord kunt onthouden, zonder dat je het ergens moet opschrijven of opslaan.