Collaboratieve technologieën: samenwerken op afstand
In deze blog bespreekt Jasper tools en strategieën die je kunt gebruiken om de samenwerking binnen je team te optimaliseren.
In de afgelopen 20 jaar hebben wij gezien dat er een aantal voorwaarden zijn om uw bedrijf goed te beschermen. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet. Controleer vandaag nog je systemen aan de hand van deze beveiligingstips.
Uit onderzoek van Kaspersky Lab blijkt dat de snelheid waarmee computervirussen ontwikkeld worden in razend tempo oploopt: in 1994 zag nog maar één virus per uur het licht, in 2006 was dat al één nieuw virus per minuut en in 2011 zelfs één nieuw virus per seconde. Je kunt je vast voorstellen hoe snel dat anno 2018 gaat. Een van onze beveiligingstips is dan ook om je beveiligingssoftware niet alleen in te schakelen, maar ook dagelijks up-to-date te houden.
Tegenwoordig vormt malware (schadelijke software) het grootste probleem. Zorg daarom dat je systeem beschikt over malwareprotectie. Hiermee voorkom je dat verschillende soorten malware jouw systeem infecteert.
Een veelvoorkomende vorm van malware is ransomware. Ransomware is schadelijke software die een computer blokkeert of bestanden versleutelt, totdat er losgeld (ransom) voor betaald wordt. De software wordt vaak geïnstalleerd na het klikken op een verkeerde e-mail, verstuurd door internetcriminelen. Dit heet phishing. De e-mail lijkt vaak afkomstig van een bank of internetprovider en herken je door goed te kijken naar het e-mailadres van de afzender. Bekijk de phishing voorbeelden van Ziggo. Maak gebruik van een spamfilter, zodat veel van dit soort e-mails niet in je mailbox terecht komen.
Sinds oktober 2003 worden er iedere tweede dinsdag van de maand Microsoft beveiligingsupdates uitgebracht voor Windows, maar ook andere Microsoft-producten. Deze dag staat bekend als Patch Tuesday (of Patchdinsdag). Met het oog op de beveiligingsrisico’s waar je iedere dag (bewust of onbewust) mee te maken krijgt, heeft Microsoft sinds april 2016 een extra Patch Tuesday geïntroduceerd en worden er vandaag de dag zelfs iedere dag beveiligingsupdates uitgebracht.
De bescherming van je bedrijfsgegevens begint bij het up-to-date houden van je systemen. Controleer daarom regelmatig of er Windows Updates klaar staan. Hulp nodig? Neem contact op met één van onze specialisten.
Het beveiligen van bedrijfsgegevens doe je niet alleen door antivirus software te installeren of door een firewall in je netwerk te plaatsen. Het begint bij jezelf en je collega’s. Het is uiteraard volledig overbodig om te vertellen dat je je wachtwoord niet moet opschrijven op een memo, want wie doet dat nu nog? Laten we het maar niet controleren, want je gaat ervan schrikken. En zo zijn er nog meer voorbeelden. Daarom zetten wij op een rij waar je in ieder geval aan moet denken:
Het zijn hele simpele dingen, maar je zorgt er daarmee wel voor dat het allemaal wat gemakkelijker en veiliger wordt. Niet onbelangrijk dus.
Een goede back-up is de basis voor veel bedrijven. En dat is niet voor niets. Hoe vaak verwijder je per ongeluk een bestand? Of klik je een verkeerde e-mail aan, waardoor je bestanden versleuteld en onbruikbaar zijn.
Ieder bedrijf is anders, dus zorg ervoor dat je back-up software afgestemd is op jouw situatie. Belangrijk is om vooraf te bepalen wat je precies nodig hebt. Wij hebben alles waar je aan moet denken op een rij gezet:
Wij spreken regelmatig ondernemers die de verwachting hebben dat hun ICT-partner verantwoordelijk is voor de bescherming van hun systemen en bedrijfsgegevens. Nou, lees de algemene voorwaarden nog maar eens goed door. Dat is namelijk in veel gevallen niet zo. En het is eigenlijk een vraag die je pas stelt op het moment dat je te laat bent en jouw bedrijf plat ligt.
Controleer daarom goed wie er verantwoordelijk is voor (de bescherming van) je systemen en bedrijfsgegevens. En heb je daar hulp bij nodig? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Dan kijken we kosteloos en vrijblijvend met je mee.
Meer beveiligingstips? Laat het ons gerust weten!