fbpx
Blog

5 beveiligingstips: Wat kun je zelf doen?

Jasper van Riessen op 16 jan 2020

In de afgelopen 20 jaar hebben wij gezien dat er een aantal voorwaarden zijn om uw bedrijf goed te beschermen. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet. Controleer vandaag nog je systemen aan de hand van deze beveiligingstips.

Tip 1: Wees alert en schakel beveiligingssoftware in

Uit onderzoek van Kaspersky Lab blijkt dat de snelheid waarmee computervirussen ontwikkeld worden in razend tempo oploopt: in 1994 zag nog maar één virus per uur het licht, in 2006 was dat al één nieuw virus per minuut en in 2011 zelfs één nieuw virus per seconde. Je kunt je vast voorstellen hoe snel dat anno 2018 gaat. Een van onze beveiligingstips is dan ook om je beveiligingssoftware niet alleen in te schakelen, maar ook dagelijks up-to-date te houden.

Tegenwoordig vormt malware (schadelijke software) het grootste probleem. Zorg daarom dat je systeem beschikt over malwareprotectie. Hiermee voorkom je dat verschillende soorten malware jouw systeem infecteert.

Een veelvoorkomende vorm van malware is ransomware. Ransomware is schadelijke software die een computer blokkeert of bestanden versleutelt, totdat er losgeld (ransom) voor betaald wordt. De software wordt vaak geïnstalleerd na het klikken op een verkeerde e-mail, verstuurd door internetcriminelen. Dit heet phishing. De e-mail lijkt vaak afkomstig van een bank of internetprovider en herken je door goed te kijken naar het e-mailadres van de afzender. Bekijk de phishing voorbeelden van Ziggo. Maak gebruik van een spamfilter, zodat veel van dit soort e-mails niet in je mailbox terecht komen.

Tip 2: Installeer regelmatig Windows Updates

Sinds oktober 2003 worden er iedere tweede dinsdag van de maand Microsoft beveiligingsupdates uitgebracht voor Windows, maar ook andere Microsoft-producten. Deze dag staat bekend als Patch Tuesday (of Patchdinsdag). Met het oog op de beveiligingsrisico’s waar je iedere dag (bewust of onbewust) mee te maken krijgt, heeft Microsoft sinds april 2016 een extra Patch Tuesday geïntroduceerd en worden er vandaag de dag zelfs iedere dag beveiligingsupdates uitgebracht.

De bescherming van je bedrijfsgegevens begint bij het up-to-date houden van je systemen. Controleer daarom regelmatig of er Windows Updates klaar staan. Hulp nodig? Neem contact op met één van onze specialisten.

Tip 3: Ga zorgvuldig om met je bedrijfsgegevens

Het beveiligen van bedrijfsgegevens doe je niet alleen door antivirus software te installeren of door een firewall in je netwerk te plaatsen. Het begint bij jezelf en je collega’s. Het is uiteraard volledig overbodig om te vertellen dat je je wachtwoord niet moet opschrijven op een memo, want wie doet dat nu nog? Laten we het maar niet controleren, want je gaat ervan schrikken. En zo zijn er nog meer voorbeelden. Daarom zetten wij op een rij waar je in ieder geval aan moet denken:

  • Wijzig je wachtwoord iedere maand (uiterlijk twee maanden).
  • Zorg dat je weet waar je bedrijfsbestanden opgeslagen zijn en probeer ze zoveel als mogelijk centraal op te slaan. Het laten slingeren van USB-sticks helpt hierbij trouwens niet…
  • Controleer wie van je medewerkers bij de directie mappen kunnen (of bestanden op andere plekken mag openen, aanpassen en verwijderen)

Het zijn hele simpele dingen, maar je zorgt er daarmee wel voor dat het allemaal wat gemakkelijker en veiliger wordt. Niet onbelangrijk dus.

Tip 4: Zorg voor een goede back-up

Een goede back-up is de basis voor veel bedrijven. En dat is niet voor niets. Hoe vaak verwijder je per ongeluk een bestand? Of klik je een verkeerde e-mail aan, waardoor je bestanden versleuteld en onbruikbaar zijn.

Ieder bedrijf is anders, dus zorg ervoor dat je back-up software afgestemd is op jouw situatie. Belangrijk is om vooraf te bepalen wat je precies nodig hebt. Wij hebben alles waar je aan moet denken op een rij gezet:

  1. Kies software waarbij je ondersteuning krijgt in de taal die je machtig bent en die jouw situatie kent. Niets is vervelender dan hulp krijgen van iemand die je niet begrijpt.
  2. Maak een goede en volledige selectie van bestanden, mappen, databases en/of servers.
  3. Bepaal tot wanneer je jouw bedrijfsgegevens wilt kunnen herstellen. Dat bepaalt uiteindelijk ook hoeveel opslagruimte je nodig hebt en welk type opslagmedium je kunt gebruiken (een tape, harde schijf, NAS, server of cloud).
  4. Zodra je alles hebt ingesteld, is het van groot belang om de back-up iedere keer te controleren. Zo voorkom je verrassingen bij een calamiteit.
  5. Controleren is één, maar weten dat uw back-up werkt is minstens zo belangrijk. Test daarom regelmatig je back-up. Dit doe je door een bestand, map, database of server te herstellen.
  6. Maak een back-up van je back-up en sla deze op buiten de deur. Het gebeurt niet vaak, maar stel dat je bedrijfspand afbrand…
  7. Het hebben van een plan zorgt ervoor dat je niet in paniek raakt: wie doet wat als de servers kapot gaan? Wat moet er gebeuren als er bedrijfsgegevens verloren zijn gegaan? Of wat als je pand wel afbrand? Wij noemen het een Disaster Recovery Plan. Een standaard onderdeel van ons calamiteitenplan.
  8. Een back-up maken terwijl jij aan het werk bent, kan zorgen voor vertraging. Probeer daarom ‘s nachts en/of tijdens de lunch een back-up te maken. Nog handiger: Tegenwoordig gebruiken we software waarbij je netwerk niet traag wordt en jouw medewerkers gewoon door kunnen blijven werken.

Tip 5: Controleer wie er verantwoordelijk is

Wij spreken regelmatig ondernemers die de verwachting hebben dat hun ICT-partner verantwoordelijk is voor de bescherming van hun systemen en bedrijfsgegevens. Nou, lees de algemene voorwaarden nog maar eens goed door. Dat is namelijk in veel gevallen niet zo. En het is eigenlijk een vraag die je pas stelt op het moment dat je te laat bent en jouw bedrijf plat ligt.

Controleer daarom goed wie er verantwoordelijk is voor (de bescherming van) je systemen en bedrijfsgegevens. En heb je daar hulp bij nodig? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Dan kijken we kosteloos en vrijblijvend met je mee.

Meer beveiligingstips? Laat het ons gerust weten!