fbpx
Toekomstbestendige IT-strategie in de automotive branche
Blog

Toekomstbestendige IT-strategie in de automotive branche

Jasper van Riessen op 19 jun 2024

De automotive-branche evolueert snel en technologie wordt steeds belangrijker. Het is niet meer genoeg om simpelweg bij te blijven; je wilt de concurrentie juist voor zijn. In deze blog deelt Jasper van Riessen, mede-eigenaar van Masugro, essentiële inzichten over hoe je jouw bedrijf continu aan de leiding houdt met een toekomstbestendige IT-strategie.

Dagelijkse uitdagingen in IT-beheer

Als ondernemer in de autobranche heb je heel wat op je bord. Alleen al het managen van updates voor systemen als ODIS, Mobile Pro en Autoline kan maar zo een fulltime bezigheid worden als je niet oppast. En als er iets misgaat, natuurlijk altijd op het moment dat er auto’s ingepland staan, raakt dit direct aan de kern van je bedrijfsvoering. Dit maakt het IT-beheer complex en tijdrovend. Ad-hoc-beheer biedt slechts kortetermijnoplossingen en kan leiden tot grotere inconsistenties die je bedrijf kunnen schaden.

Strategische IT-planning maakt tijd vrij voor je business

Effectief IT-beheer gaat niet alleen over reageren op problemen, maar vooral over proactief plannen. Door een strategisch IT-plan te ontwikkelen en te implementeren, voorkom je piekbelastingen. Zo zorg je ervoor dat je minder tijd kwijt bent aan dringende IT-kwesties en meer tijd hebt voor je kernactiviteiten, dat schreef ik al in een eerdere blog. Een grondige evaluatie van je serverpark, netwerk en internetverbindingen, en een beheersbare aanpak van updates zorgen voor een robuuste infrastructuur. Zo kun je anticiperen op bedrijfsbehoeften en blijf je de concurrentie een stap voor.

Blijf niet hangen in detailbeheer

Een veelvoorkomende valkuil waar veel autodealers mee te maken hebben, is het blijven hangen in detailbeheer, vooral als het gaat om hardware. Elke paar jaar sta je voor de taak om tientallen laptops te vervangen. Je gaat dan uiteraard prijzen vergelijken bij drie of vier hardwareleveranciers, op zoek naar de beste deal. Op de korte termijn lijkt dat misschien interessant, maar op de lange termijn brengt het alleen maar meer kosten met zich mee. Als elk apparaat zijn eigen specificaties en beheereisen heeft, compliceer je de boel alleen maar. En extra complexiteit betekent hogere kosten van je IT-beheer. Een strategische verschuiving naar configuratiebeheer kan een oplossing bieden. Door te kiezen voor gestandaardiseerde hardware en systemen, verminder je die complexiteit juist. Dit maakt het beheer eenvoudiger, reduceert de tijd die je nodig hebt voor onderhoud en verlaagt op termijn de operationele kosten. 

OpEx versus CapEx

Iets vergelijkbaars geldt voor je serverpark. Veel autodealers denken nog steeds dat het veiliger is om alle IT-apparatuur fysiek binnen eigen deuren te hebben. Dit is écht een hardnekkig misverstand. Bij Microsoft zit een heel team dat continu werkt aan het veiliger maken van hun clouddiensten, een niveau van beveiliging waar geen autodealer aan kan tippen. Bovendien biedt Azure een flexibiliteit die on-premise systemen niet kunnen bieden. Deze flexibiliteit maakt het mogelijk om diensten dynamisch te reserveren, wat heel gunstig is als je regelmatig moet opschalen of afschalen. Dit maakt het kopen van fysieke hardware – het zogenaamde ijzer – economisch minder aantrekkelijk. Financieel gezien ziet de ROI van cloudoplossingen er vaak beter uit dan on-premise oplossingen, vooral als je de extra kosten van stroom, uitval, back-ups, en het onderhouden van lokale apparatuur meerekent. Hoewel de financiële afdeling misschien argumenten heeft voor een CapEx- versus een OpEx-model, biedt de cloud vanuit operationeel oogpunt veel voordelen. Bovendien brengt een on-premise oplossing vaak langdurige verplichtingen met zich mee; je wilt de aangeschafte hardware minstens vijf jaar kunnen gebruiken. Dit kan leiden tot overcapaciteit of juist capaciteitstekorten, afhankelijk van de groei of krimp van het bedrijf. In de cloud hoef je je geen zorgen te maken over de omvang van je IT-omgeving. Je begint met een minimale opstelling die optimaal presteert tegen de laagst mogelijke kosten en kunt flexibel op- of afschalen naar behoefte. Dit maakt de cloud een schaalbare en kosteneffectieve oplossing voor moderne bedrijven.

Veiligheid als fundament van jouw IT-strategie

In een eerdere blog vertelde ik al hoe belangrijk ook veiligheid is binnen de automotive-branche, niet alleen op de weg, maar ook digitaal. Een robuuste IT-beveiligingsstrategie beschermt je niet alleen tegen datalekken en cyberaanvallen, maar ondersteunt ook de duurzaamheid van je IT-infrastructuur. Een toegankelijk en geïntegreerd securityframework, zoals CIS Controls, helpt je je beveiligingsbeleid effectief te structureren en te implementeren. En vergeet niet: de technologie die je vandaag beveiligt, kan morgen je concurrentievoordeel zijn.

In de praktijk: De transformatie bij een Veenendaalse autogroep

Een autogroep in Veenendaal stond voor de uitdaging om hun IT-systemen niet alleen te moderniseren maar ook te integreren na de overname van een ander bedrijf. Zij hadden behoefte aan een IT-omgeving die niet alleen efficiënt en veilig was, maar ook schaalbaar, flexibel en klaar voor de toekomst. Na een grondige evaluatie van de bestaande IT-infrastructuren van beide bedrijven, heeft Masugro deze samengevoegd tot een gecentraliseerde, moderne IT-omgeving. Door waar mogelijk over te stappen op cloudgebaseerde oplossingen, hebben we de efficiëntie en veiligheid verbeterd, de afhankelijkheid van fysieke servers verminderd en de operationele kosten verlaagd. De hele businesscase lees je hier.

Hoe Masugro jou kan ondersteunen

Bij Masugro begrijpen we de druk en de uitdagingen waar je in de automotive-branche dagelijks mee te maken hebt. We bieden geavanceerde oplossingen die het beheer van jouw IT-landschap vereenvoudigen. Dit stelt jou in staat om je te focussen op wat echt belangrijk is: je bedrijfsvoering.

Benieuwd hoe dit in de praktijk werkt?

Wil je meer weten over hoe Masugro jouw automotive bedrijf efficiënter kan maken door tijd te besparen op IT-beheer? Neem voor meer informatie of een persoonlijk gesprek vrijblijvend contact op via 088 040 8200, stuur een e-mail naar info@masugro.nl, of maak direct een afspraak voor een persoonlijk overleg. We leren je graag kennen.