fbpx
Bescherm je bedrijf tegen ransomware. De nieuwste tips
Blog

Bescherm je bedrijf tegen ransomware. De nieuwste tips & tricks

Jasper van Riessen op 20 mrt 2024

Het Jaarbeeld Ransomware 2023, gepubliceerd door het Digital Trust Center (DTC), werpt een gedetailleerde blik op de stand van zaken rondom ransomware-aanvallen. Dit rapport laat belangrijke statistieken zien en benadrukt maar weer eens waarom je als bedrijf krachtige cyberbeveiligingsstrategieën nodig hebt. In deze blog neemt Roy Roodbeen, onze securityconsultant, de belangrijkste punten uit dit rapport onder de loep. Ook geeft hij tips hoe je je bedrijf kunt beschermen tegen de dreiging van ransomware.

Het belang van up-to-date blijven

Laat ik beginnen met een van de belangrijkste lessen. Bijna een derde (29 procent!) van de ransomware-aanvallen vindt plaats via kwetsbaarheden die voorkomen hadden kunnen worden door regelmatig te updaten. Het automatisch updaten van werkplekken, servers, routers en software is een eenvoudige, maar effectieve stap om je beveiliging te verbeteren. Zorg ervoor dat jouw digitale omgeving altijd de laatste beveiligingsmaatregelen heeft.

Sterke wachtwoorden en MFA

Een nog groter deel (32 procent) van de aanvallen gebeurt omdat cybercriminelen onrechtmatig toegang verkrijgen tot systemen. Dat onderstreept het belang van sterke, unieke wachtwoorden, in combinatie met Multi-Factor Authenticatie (MFA). Het gebruik van een wachtwoordmanager kan hierbij helpen, zodat je voor elk account een uniek wachtwoord kunt hebben zonder ze allemaal te hoeven onthouden.

De cruciale rol van back-ups

Schrikbarend genoeg heeft meer dan de helft (52 procent) van de bedrijven geen effectieve back-upstrategie. Een robuuste back-up-oplossing, zoals een slimme Business Continuity Disaster Recovery-oplossing, slaat jouw back-ups op meerdere locaties op. Dat is cruciaal om snel te herstellen na een aanval en te voorkomen dat je bedrijf omvalt.

Voortdurende waakzaamheid

De constante ontwikkeling van nieuwe ransomware vraagt om voortdurende waakzaamheid. Het is heel belangrijk om bij te blijven op het vlak van de nieuwste dreigingen. Alleen als je inzicht hebt in hoe het werkt, kun je je verdediging versterken.

Vijf basisprincipes van veilig digitaal ondernemen

Om wat duidelijkheid te scheppen in de complexe wereld van cyberbeveiliging heeft het Digital Trust Center, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, vijf basisprincipes van veilig digitaal ondernemen opgesteld. Deze principes helpen bedrijven om hun digitale veiligheid te versterken en een solide beveiligingsbasis te leggen, ongeacht de grootte van het bedrijf. Deze principes zijn bewust laagdrempelig en praktisch opgesteld om elke ondernemer de mogelijkheid te geven de digitale veiligheid te verbeteren. Het CIS Security Framework helpt je daarbij.

Masugro’s aanpak in de strijd tegen ransomware

Bij Masugro nemen we de strijd tegen ransomware serieus. We hebben een doordachte aanpak die begint met ransomware-isolation op werkplekken en servers. Dit houdt in dat we een apparaat direct isoleren zodra we daar ransomware op detecteren. Daarnaast hebben we EDR (Endpoint Detection and Response) en BCDR (Business Continuity en Disaster Recovery) in ons arsenaal, samen met onze speciale back-up-oplossing voor Microsoft 365-data, om een robuuste bescherming te bieden tegen cybercriminelen. En dat is nog niet alles: onze cloudbeheerde firewall, uitgerust met Advanced Malware Protection (AMP) en Intrusion Detection and Prevention (IDP), voegt nog een extra laag beveiliging toe. Knappe kerel die nog binnenkomt.

Meer weten?

Wil je meer informatie over onze cybersecurityaanpak of wil je graag dat het meteen geregeld wordt? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 088 040 8200, mail naar info@masugro.nl, of maak direct een afspraak voor een persoonlijk overleg. We leren je graag kennen.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de meeste recente ontwikkelingen? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief!